To już jedenasta edycja Festiwalu Opolskich Smaków, którego tematem przewodnim będzie idea slow life.

Na kulinarnej scenie zobaczymy w tym roku dwie znane postacie. Pierwsza to Paulina Foremny – zwyciężczyni ostatniej edycji programu Master Chefa Juniora. Przyprowadźcie swoje dzieci w niedzielę, bo jest szansa, że dzięki Paulinie odkryją w sobie kulinarnego bakcyla. Drugim gościem będzie człowiek z nazwiskiem i … dobrym smakiem – Jakub Kuroń, Syn Macieja i wnuk Jacka Kuronia. Na co dzień zarządza dwoma warszawskimi restauracjami. Wspólnie z bratem gospodarz programu „Kuroniowie rozgryzają” w telewizji Kuchnia +. Autor i współautor książek: „Kuroniowie przy stole” i „Rodzinna książka kucharska Kuroniów”. Podczas pokazów i warsztatów uczy technik gotowania, dzieli się wiedzą na temat kulinariów i przygotowuje dania z całego świata (od Europy po Karaiby).

Dwa dni festiwalu (27 – 28 lipca) upłyną nam w strefie chillout z palmami, roślinnością tropikalną, parasolami, leżakami i hamakami. Strefa chillout sprzyja wakacyjnemu lenistwu i nada imprezie niepowtarzalny klimat. To doskonałe miejsce dla całych rodzin, w którym będzie można odpocząć, zjeść, a także posłuchać dobrej muzyki.
W sobotę na festiwalowej scenie zagra POLA RISE – młoda wokalistka, autorka tekstów i kompozytorka. Jej debiutancki mini-album został bardzo dobrze przyjęty zarówno przez dziennikarzy, jak i publiczność. Jeden z utworów znalazł się na amerykańskiej składance BalconyTV wśród najlepszych wykonań live z całego świata. Piosenka „Fear” została nominowana przez ChilliZet w plebiscycie na Chilloutowy utwór roku, natomiast utwory „Hear you” i „Silence” zostały wykorzystane w serialu TVN „Pod Powierzchnią”. Pola została nominowana do tegorocznej nagrody Fryderyk w kategorii „Debiut Roku”.
W niedzielę przeniesiemy się na Kubę dzięki zespołowi SON DE CUBA. Misją trio jest propagowanie kultury Kuby oraz kontynuowanie dzieła założyciela zespołu, znakomitego kubańskiego wokalisty – Renella Valdes Cepero. W repertuarze zespołu znajdują się piosenki największych gwiazd muzyki kubańskiej tj. Omara Portuondo, Ibrahim Ferrer czy Eliades Ochoa.

Jak co roku podczas festiwalu będzie można wziąć udział w warsztatach kulinarnych, kupić lokalne produkty, zjeść niepowtarzalne potrawy z food trucków i wziąć udział w warsztatach świadomości ciała w ruchu intuicyjnym (sobota) oraz Jogi Kundalini (niedziela) – odmianie jogi, która łączy w sobie wszystkie techniki oddziaływania na umysł i ciało: ćwiczenia fizyczne, oddechowe, medytacje, mantry, mudry (ruchy rąk).