Kanna to atrakcyjna roślina wywodząca się z ciepłych regionów Azji i Ameryki, która budzi coraz większe zainteresowanie wśród polskich ogrodników. Jej ogromną zaletą jest długi termin kwitnienia (może zdobić nasz ogród aż do pierwszych przymrozków). Co powinniśmy wiedzieć zanim zdecydujemy się posadzić kannę w naszym ogrodzie?
Kanna – najważniejsze informacje
Kanna (znana także pod nazwą paciorecznik) to dekoracyjna bylina wchodząca w skład rodziny paciorecznikowatych. W naturalnych warunkach można ją spotkać w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej i Azji. Jako roślina ozdobna jest współcześnie uprawiana w wielu krajach świata. Kanny nie sposób przeoczyć, gdyż jest rośliną wysoką – osiąga zazwyczaj 3 metry wysokości. Co charakterystyczne – nie ma ona zwyczajnej łodygi, a zwinięte w rulon liście, z których wyrastają pędy kwiatowe. Roślina posiada duże, całobrzegie, skrętoległe liście. Częścią podziemną są bulwiaste kłącza. Kanna jest uprawiana przede wszystkim dla dekoracyjnych kwiatów o asymetrycznym kształcie. Są one zebrane w kwiatostany przewyższające liście. Kwiaty mogą mieć kolor biały, żółty, czerwony, kremowy, purpurowy, łososiowy, pomarańczowy, różowy, a także wielobarwny. Okres kwitnienia rozpoczyna się latem i może trwać nawet do pierwszych przymrozków. Owocami są trójdzielne, wielonasienne torebki, w których znajdują się kuliste nasiona (wyglądem przypominają one paciorki różańca, stąd nazwa paciorecznik). Pacioreczniki znakomicie prezentują się zarówno pojedynczo, jak i w większych grupach. Jest to odpowiednia roślina na rabaty kwiatowe czy okolice oczek wodnych. Jeżeli wybierzemy odmiany karłowate – możemy posadzić je nawet na balkonie lub tarasie.
Kanna – jak wygląda uprawa tej rośliny?
Uprawa kanny nie jest najłatwiejsza. Sadząc ją musimy pamiętać, że pochodzi ona z tropikalnego klimatu i ma duże wymagania cieplne. Odpowiednie dla tej rośliny będzie stanowisko ciepłe, słoneczne, osłonięte od silnych wiatrów, które mogłyby połamać jej łodygi.
Paciorecznik potrzebuje gleby zasobnej w składniki pokarmowe, próchniczej, przepuszczalnej, o pH pomiędzy 6,5 a 7,2.
Roślina ta jest wrażliwa na niskie temperatury, dlatego należy posadzić ją w momencie, gdy ryzyko przymrozków będzie już niewielkie – najlepiej pod koniec maja lub na początku czerwca. Cebule rośliny należy także wykopać przed zimą.
Żeby kanna pięknie kwitła musimy ją regularnie podlewać. Nie należy doprowadzać do przesuszenia gleby (podczas suszy warto nawadniać ją nawet 2 razy dziennie – wcześnie rano i wieczorem).
Przed posadzeniem kanny należy dokładnie przekopać glebę i usunąć z niej chwasty. Jeżeli podłoże w naszym ogrodzie jest mało żyzne – dobrze jest wymieszać je z kompostem. W przypadku gdy sadzimy pacioreczniki w większych grupach, koniecznie pamiętajmy, o zapewnieniu im większych odstępów.
Kannę można rozmnażać z nasion, a także przez podział kłączy.
Ogrodnicy uprawiający pacioreczniki muszą pamiętać o ochronie tych roślin przed mszycami i ślimakami.
Jak wybrać najlepsze cebule kanny?
Cebule kanny można kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach ogrodniczych (w tym również przez internet). Idealne są cebule duże, jędrne, pozbawione przebarwień i uszkodzeń mechanicznych. Jeżeli decydujemy się kupić je przez internet i nie mamy możliwości przyjrzenia się im z bliska – najbezpieczniej jest wybierać cebule pochodzące z oferty sprawdzonych producentów, którzy długi czas działają na polskim rynku. Pamiętajmy, że opakowanie cebul musi posiadać aktualny termin przydatności.