Niewłaściwe wyrzucanie oleju spożywczego w restauracjach jest problemem od wielu lat. Głównymi winowajcami są restauracje, które są zbytnio zafiksowane na utylizacji oleju w konwencjonalny sposób przez wyrzucenie do kanalizacji. Na czym polega prawidłowa utylizacja oleju spożywczego?
Wstęp do prawidłowej utylizacji oleju spożywczego
Problem polega na tym, że restauracje nie radzą sobie z wszystkimi rodzajami oleju spożywczego. Niektóre restauracyjne łapacze tłuszczu nie są zaprojektowane do utylizacji tłuszczu zwierzęcego, masła, margaryny lub olejów spożywczych o wysokiej zawartości tłuszczów wielonienasyconych, takich jak olej kukurydziany i olej sojowy. Ponadto, separator tłuszczu nie jest zaprojektowany do usuwania oleju z potraw smażonych, pieczonych lub smażonych w głębokim tłuszczu.
Właściciele restauracji muszą usunąć olej spożywczy ze smażonych potraw przed wrzuceniem go do separatora tłuszczu. Olej powinien być filtrowany i przenoszony do pojemników, które są następnie prawidłowo usuwane. Pojemniki te mogą być wyrzucone do śmieci lub mogą być poddane recyklingowi. Jednak ktoś w łańcuchu żywnościowym restauracji, zazwyczaj szef kuchni, powinien być odpowiedzialny za filtrowanie oleju i przenoszenie go do oddzielnych pojemników.
Należy pamiętać, że istnieje rozróżnienie pomiędzy olejem do gotowania a olejem do frytownic. Oba te produkty można stosować zamiennie, ale oba mają różne zastosowania. Jeśli olej jest używany do smażenia potraw, należy go przefiltrować. Filtry powinny być usuwane oddzielnie, a olej powinien być odpowiednio zutylizowany.
Jak prowadzić recykling w swojej restauracji włączając w to olej spożywczy?
Odpady żywnościowe i recykling to dwie dobrze idące ze sobą w parze przyjazne środowisku praktyki restauracyjne. Dzięki nim resztki jedzenia nie trafiają na wysypiska i restauracje pomagają utrzymać czystą wodę. Recykling pomaga restauracjom uniknąć nadmiernych odpadów. Na przykład, recykling szkła pozwala uniknąć konieczności przetwarzania go w piecach w celu uwolnienia energii.
Restauracje poddają recyklingowi również olej kuchenny. Olej może być rafinowany ze zużytego oleju kuchennego, a następnie ponownie wykorzystany w przemyśle. Inne odpady, które mogą być poddane recyklingowi to serwetki, plastikowe sztućce i papier. Do recyklingu tych przedmiotów restauracje używają pojemników na odpady.
Restauracje przyjazne środowisku zazwyczaj poddają recyklingowi wszystkie materiały ulegające biodegradacji, w tym papierowe serwetki, plastikowe talerze i kubki. Niektóre restauracje poddają recyklingowi również odpady spożywcze.
Restauracje przyjazne środowisku starają się również zmniejszyć zużycie energii. Podejmują kroki w celu zainstalowania energooszczędnych urządzeń i oświetlenia. Ograniczają odpady również w inny sposób, np. używając szklanek do wody i naczyń wielokrotnego użytku zamiast jednorazowych.
Restauracje przyjazne środowisku zachęcają swoich klientów do recyklingu, wystawiając pojemniki na odpady w jadalniach i przekazując klientom wskazówki dotyczące recyklingu.
Niektóre restauracje sprzedają produkty przyjazne dla środowiska, takie jak butelki na wodę wielokrotnego użytku.
Restauracje, które prowadzą takie działania jak prawidłowa utylizacja oleju spożywczego poddają go recyklingowi. Nie muszą martwić się o problemy kanalizacyjne, prawne i odpływowe.
Więcej informacji
Trafin Oil utylizuje olej spożywczy w sposób jak najbardziej ekologiczny. Zapoznaj się z ofertą odbioru zużytego oleju oraz możliwością zamówienia do swojej restauracji nowego oleju spożywczego.