Serdecznie zapraszamy do udziału w I Festiwalu Bioróżnorodności, który odbędzie się 22 października od godz. 14:00 w Hotelu DeSilva w Opolu. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.
Program
14:00 – 15:15 – Warto posłuchać!
- Małgorzata Adamska – „Lokalnie, sezonowo, zdrowo – czyli co w kuchni piszczy” (proste sposoby na zdrowe żywienie rodziny)
- Sandra Jagielska – „Sielsko i anielsko – ogród kwiatowy, zielony balkon, rabatka urządzone z lokalnego kwiatka”
- Barbara Ziemer – „Co w trawie piszczy – czy można podawać chwasty na obiad?” (kulinarne wykorzystanie jadalnych roślin nieuprawnych);
- Bernadetta Chrzanowicz-Wistuba – „Niezłe z Ciebie ziółko – chwasty, trawy, zioła, a zielona przestrzeń w mieście”
15:15 – Warto spróbować!
Strefa degustacji – prelekcja i pokazy kulinarne:
- potrawy i produkty ekologiczne,
- zdrowa żywność,
- potrawy tradycyjnej kuchni regionalnej,
- degustacja ziół, octów owocowych, warzyw i owoców lokalnych producentów, przetworów,kasz, otrębów, olei itp.,
- kulinarne wykorzystania jadalnych roślin nieuprawnych np. kwiatów i chwastów.