W opolskiej podstrefie Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej „INVEST-PARK”, przy ul. Północnej, powstało nowoczesne Centrum Naukowo Badawcze Ladrob, którego założycielem jest lek. wet. Łukasz Latała.
W roku 2016 firma otrzymała dotację z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Opolskiego w ramach podziałania 1.1 Innowacje w Przedsiębiorstwach. Dofinansowanie współfinasowane ze środków Unii Europejskiej obejmowało oprócz wyposażenia również innowacyjny program naukowo badawczy, którego celem jest eliminacja antybiotyków w hodowli drobiu rzeźnego w Polsce. Centrum posiada nowoczesne laboratorium mikrobiologiczne zajmujące się badaniami z zakresu mikrobiologii oraz biologii molekularnej. Umożliwia to wprowadzenie nowych technik badawczych i diagnostycznych. Dzięki połączeniu w jednej firmie gabinetu weterynaryjnego zajmującego się chorobami drobiu, laboratorium mikrobiologicznego, działu naukowo badawczego oraz linii produkcyjnej Centrum może prowadzić szeroko zakrojone i kompleksowe badania naukowo-rozwojowe. Firma Ladrob ma wieloletnie doświadczenie w diagnostyce i leczeniu chorób drobiu oraz szeroko pojętej profilaktyce zwierząt hodowlanych w Polsce. Od roku 2014 firma wprowadza na rynek swoją własną markę suplementów pod nazwą FortiVit, FortiBio oraz FortiPro. Są to mocno skoncentrowane mieszanki witaminowe, probiotyczne oraz ziołowe stosowane w hodowli zwierząt. Część produktów bierze udział w badaniach naukowych i będzie w przyszłości wykorzystywana do stworzenia programu chowu drobiu eliminującego konieczność stosowania antybiotyków. Tworzone receptury są początkowo testowane w laboratorium, gdzie są dobierane odpowiednie surowce. Kolejnym etapem są testy terenowe na fermach hodowlanych. Pozytywne wyniki tego etapu kończą się przygotowaniem dokumentacji wdrożeniowej, a w konsekwencji powstaniem gotowego produktu. Dzięki takim procedurom powstają preparaty skutecznie działające na bakterie chorobotwórcze wywołujące największe straty hodowlane drobiu, a co za tym idzie eliminację konieczności podawania antybiotyków i pojawienia się na półkach sklepowych mięsa premium wolnego całkowicie od antybiotyków.