Na co pomaga ocet jabłkowy? Jak pić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy to jeden z częściej stosowanych domowych specyfików. To płyn, który jest zdrowy i służyć może między innymi do pasteryzacji czy sporządzania różnego rodzaju przetworów. Często stosowany jest także jak środek odkażający – ocet jabłkowy ma silne właściwości antyseptyczne.

  • Czym jest ocet jabłkowy?
  • Na co pomaga ocet jabłkowy?
  • Do czego dodać ocet jabłkowy?

Czym jest ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy to płyn wytwarzany z fermentowanych jabłek. Dokładniej, jest to odmiana octu, która tworzy się na skutek fermentacji cydru. Stosuje się go jako dodatek do potraw oraz używa do konserwowania, jednak ocet jabłkowy można pić także samodzielnie, ponieważ ma działanie przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i antybakteryjne. To bardzo zdrowy napój, jeśli stosujemy go rozsądnie.Ocet jabłkowy to jeden z domowych sposobów na tłuszczaki (penicylina.pl), które są łagodną odmianą nowotworu. Więcej o właściwościach octu można przeczytać w sieci. Warto szukać tego typu informacji – domowe sposoby na różne dolegliwości bardzo często mogą zaskakiwać. Ocet jabłkowy jest niedocenianą pochodną jabłek, który zwiera sporo witamin i związków mineralnych. Warto zainteresować się tym ciekawym specyfikiem zwłaszcza z powodów zdrowotnych.

Na co pomaga ocet jabłkowy?

Rozcieńczony ocet jabłkowy można pić – wspomaga on spalanie tłuszczu, wyrównuje poziom pH w organizmie oraz obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Oczywiście, z piciem octu jabłkowego nie należy przesadzać – zaleca się rozcieńczanie jednej bądź dwóch łyżek specyfiku w szklance wody i picu roztworu raz, maksymalnie dwa razy dziennie. Pomimo swoich pozytywnych właściwości warto zaznaczyć, że ocet ten ma kwaśny odczyn i nie powinien być spożywany przez osoby ze zgagą lub problemami z żołądkiem i wątrobą.

Ocet jabłkowy jest dodatkowo źródłem różnego rodzaju kwasów organicznych oraz witamin (A, E, K czy witamin z grupy B), a także potasu, wapnia, magnezu, fluoru, selenu, siarki, krzemu, siarki, miedzi i sodu. Przede wszystkim warto jednak wskazać na jego działanie odkażające.

Do czego dodać ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy to świetna baza sałatek, ale w dużej mierze jest stosowany do przetworów i marynat. Za pomocą octu jabłkowego możesz zrobić zdrowe, wytrawne konfitury oraz pasteryzowane czy marynowane warzywa. Ocet jabłkowy dodany do sałatki nada jej niecodziennego smaku i przełamie smak. Taki ocet jest także świetną bazą pod sos, na przykład vinaigrette, czy też sos czosnkowy.

Z octu jabłkowego można zrobić także tonik, który złagodzi zmiany trądzikowe na skórze oraz zmniejszy przebarwienia. Przepis polega ma zmieszaniu octu z wodą w różnych proporcjach, warto jednak mieć świadomość, że ocet jabłkowy jest dość kwaśną substancją, i należy go rozcieńczać z dużo większą ilością wody. To dobry i naturalny kosmetyk, który pozwoli naszej skórze wyglądać lepiej.