Wydawałoby się, że nic nie może być łatwiejsze niż przechowywanie żywności w lodówce. Lodówka od dawna jest znanym urządzeniem, które można znaleźć w prawie każdym domu. Istnieją jednak pewne zasady przechowywania w nim produktów, o których większość z nas zwykle nie myśli. Naruszenie niektórych z nich może prowadzić do niekorzystnych konsekwencji, na przykład zatrucia pokarmowego lub po prostu przedwczesnego psucia się żywności. O czym pamiętać, przy układaniu produktów w swojej lodówce?
Jak przechowywać produkty w lodówce?
Mleko kupujemy najczęściej w butelkach lub w kartonie, które wygodnie jest przechowywać w drzwiach lodówki na półce na butelki. W rzeczywistości to miejsce całkowicie nie nadaje się do przechowywania mleka. Drzwi są stale narażone na zmiany temperatury. Dzieje się tak za każdym razem, gdy otwieramy lodówkę. Dlatego mleko psuje się szybciej. Aby przechowywać go dłużej, najlepiej umieścić go w najzimniejszej strefie: na dolnej półce przy tylnej ścianie. Z tych samych powodów kefir, śmietanę, jogurt i twaróg również należy przechowywać na dolnej półce z tyłu. Ser żółty można przechowywać w dowolnym miejscu. Przed spożyciem można go nawet wyciągnąć na kilka minut, ponieważ wiele osób preferuje jego smak, kiedy jest w temperaturze pokojowej. Owoce, sałatki, zioła i warzywa najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu o dużej wilgotności. Większość nowoczesnych lodówek jest wyposażona w specjalne szuflady na warzywa, które zapewniają niezbędną wilgoć. Sałatki i zioła najlepiej przechowywać w oryginalnym opakowaniu, a jeśli zostały zakupione bez opakowania, w plastikowej torbie. Ważne, aby nie była zbyt mocno związana. Nie myjmy warzyw i owoców przed włożeniem ich do lodówki. Warzywa i owoce najlepiej przechowywać oddzielnie od siebie. Surowe mięso, drób i ryby powinniśmy przechowywać w szczelnych opakowaniach sklepowych. Przepakowanie ich zwiększy prawdopodobieństwo, że bakterie z mięsa dostaną się do innych produktów. Jeśli kupujemy mięso bez hermetycznego opakowania, musimy pamiętać, aby ułożyć je w taki sposób, aby nic z nich nie kapało.
O czym jeszcze pamiętać?
Niezależnie od tego, czy o samodzielnie dbamy o swoją dietę, czy odpowiada za to catering dietetyczny Opole, trzeba pamiętać o zasadach układania produktów w lodówce. Nie powinniśmy kłaść jedzenia zbyt blisko siebie i wypełniać lodówkę po same brzegi. Powinniśmy się regularnie upewniać, że temperatura w lodówce nie jest zbyt wysoka - jeśli w środku jest zbyt ciepło, istnieje duże ryzyko rozwoju bakterii, które mogą spowodować zatrucie pokarmowe. Nawiasem mówiąc, chociaż lodówki są wyposażone we wbudowane termometry, temperatura w nich często może się nieco różnić.