Do najbardziej aromatycznych napojów na świecie należy kawa ziarnista – ranking ma na celu wyróżnienie najlepszego jej gatunku, po który sięga większość miłośników małej czarnej. Jaki gatunek prowadzi w zestawieniach i co warto wiedzieć o jego pochodzeniu, dystrybucji i paleniu?

Najlepsza kawa ziarnista na świecie

Na świecie nie brakuje miłośników czarnego napoju, który nie tylko niezwykle smakuje, ale także działa pobudzająco, dając dodatkową energię w momencie, kiedy dopada nas senność. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów, jeśli jednak interesuje nas najlepsza kawa ziarnista – ranking wygrywa zawsze arabika, która jest najpopularniejszym, najchętniej wybieranym gatunkiem. Arabika to gatunek kawowca, rośliny, z której owoców wyłuskuje się ziarna, by – po odpowiedniej obróbce – były gotowe do zaparzenia i stworzenia najbardziej aromatycznego napoju.

Najlepsza kawa ziarnista na świecie powstaje w krajach, leżących pomiędzy dwoma zwrotnikami – roślina najlepiej wzrasta bowiem w wysokiej temperaturze i przy dużej wilgotności powietrza. Doskonale czuje się w klimacie równikowym i subtropikalnym, na terenach górzystych – występuje na wysokości nawet do 2000 m nad poziomem morza. Częste deszcze również jej sprzyjają, dzięki nim owocuje bowiem niemal nieprzerwanie. Jej owoce są małe i okrągłe, kryją po jednym ziarenku, które na początku jest jasnozielone. Kiedy owoce dojrzeją, zbiera się je – ręcznie lub z pomocą maszyn – i poddaje dalszej obróbce.

Najlepsza kawa ziarnista, prowadząca w każdym rankingu

Aby wyłuskać ziarna, stosuje się dwie różne metody, w zależności od danej plantacji – suchą lub mokrą. Metoda sucha polega na suszeniu całych owoców na słońcu, aby następnie pozbyć się ich skórki i miąższu i uzyskać same, czyste ziarna za pomocą specjalnych urządzeń. Metoda mokra to usuwanie skórki i miąższu owocu w otoczeniu wody przy zastosowaniu odpowiednich maszyn – dopiero na końcu suszy się same dokładnie oczyszczone ziarna. W obu przypadkach końcowym etapem jest staranna selekcja i ocena jakości ziaren, które zostaną przeznaczone na sprzedaż.

Arabika jest uprawiana w wielu krajach, znajdujących się w strefie pomiędzy zwrotnikami, jednak do jej największych dystrybutorów należy Brazylia, Indie, Kolumbia i Indonezja.

Ranking kawy ziarnistej – jaka jest najlepsza?

Zestawienia kawy ziarnistej i mielonej zawsze wyrywają produkty, które są świeżo palone – z tego względu surowe ziarna najczęściej podlegają obróbce w lokalnych dla danego sklepu lub producenta palarniach kawy. Dzięki temu na dłużej zachowują swój wyjątkowy smak i aromat oraz są o wiele smaczniejsze i chętniej wybierane przez konsumentów. Sprzedaje się kawę ziarnistą dla osób posiadających własne ekspresy lub młynki oraz kawę mieloną dla osób, które nie mają możliwości zmielenia ziaren w domu, ale chcą cieszyć się wyjątkowo smaczną małą czarną jak z najlepszej kawiarni.

Ranking kawy ziarnistej do ekspresu pozwala poznać najlepsze produkty, które doskonale sprawdzą się zarówno w domu, jak i biurze czy kawiarniach – najlepsze wyroby z ziaren arabiki, palone przez doświadczonych roasterów zgodnie z ich unikalnymi recepturami, osiągają wyjątkowy smak i pozwalają na tworzenie aromatycznego espresso, latte, cappuccino oraz innych napojów kawowych. Dzięki zestawieniu najlepszych kaw ziarnistych i mielonych można z łatwością znaleźć najwyższej jakości produkt wśród swoich ulubionych kategorii, niezależnie, czy najbardziej ceni się małą czarną, kawę aromatyzowaną czy przyrządzaną z dużą ilością mleka.