Kuchnia japońska jest niezwykle popularna na całym świecie. Pyszne dania cieszą się ogromną popularnością także w Polsce. Czym charakteryzuje się ta kuchnia i jakie są najpopularniejsze dania kuchni japońskiej?
Przepyszna kuchnia japońska
Z kuchnią japońską można spotkać się już nawet w Polsce. Coraz częściej spotyka się restauracje, które serwują takie pyszności. Czego można się spodziewać po japońskich specjałach? Zapewne większość osób kojarzy sobie tą kuchnię z popularnym sushi. I jak najbardziej słusznie. W Japonii surowa ryba to chyba jeden z najpopularniejszych przysmaków. Kuchnia japońska to także ogromna ilość warzyw i co najlepsze, wodorostów.
Kuchnia japońska jest bardzo podobna do kuchni chińskiej. Do przyrządzania potraw Japończycy również wykorzystują soje, tofu, a przede wszystkim ryż, który jest wręcz kulinarnym symbolem tego terenu. Co z mięsem? Otóż mieszkańcy Japonii nie jadają kurczaków. W kuchni japońskiej wykorzystuje się tylko i wyłącznie wołowinę i wieprzowinę, jednak ogólnie ogranicza się spożywanie jakiegokolwiek mięsa. Cechą charakterystyczną japońskich dań jest fakt, że muszą być one odpowiednio przyprawione. Bardzo często wykorzystuje się w tym celu sos sojowy. Kucharze wykorzystują także popularne wasabi i sprawiają, ze dania te są naprawdę pikantne. Z tego bowiem słynie kuchnia japońska - z wyrazistego smaku.
Charakterystyczne dania kuchni japońskiej
Mochi to chyba najpopularniejsze danie kuchni japońskiej. Są to bowiem małe kluski, które wykonywane są użyciem mąki ryżowej i klejącego ryżu. Czy są puste w środku? Nic z tych rzeczy. Bardzo często kucharze nadziewają je truskawkami czy pastą z czerwonej fasoli. Następnie takie kluski obtacza się w czarnym sezamie. Wcześniej wspomniane sushi to także danie, które jest kojarzone na całym świecie z kuchnią japońską. Najzwyczajniej w świecie mówią, jest to surowa ryba z dodatkiem wodorostów czy warzyw. Najczęściej jest ono podawane z ostrymi sosami. Tempura to również bardzo popularne danie w Japonii. Są to panierowane owoce morza, takie jak krewetki, małże czy kalmary oraz warzywa czy ryby, które są następnie smażone na bardzo głębokim oleju.
Co wyróżnia tą kuchnię?
Charakterystyczne jest bowiem spożywanie posiłków. W Japonii jada się pałeczkami. Kuchnia japońska wyróżnia się także potrawami o dość niskiej zwartości tłuszczu. Warto zaznaczyć, że Japończycy nie tylko dobrze przyprawiają dania, ale także na stołach, czy to w domach rodzinnych czy restauracjach, zawsze znajdują się odpowiednie przyprawy. Co ciekawe, kuchnia japońska już od 8 lat znajduje się na liście UNESCO. Ogromna ilość ryb, owoce morza i warzywa to bowiem składniki, które można znaleźć w praktycznie każdej potrawie.
Nie trzeba jechać do Japonii, aby spróbować tej kuchni. Japońskie specjały można przygotować bez problemu w domowej kuchni. Wystarczy zaopatrzyć się tylko w odpowiednie produkty. Jednak w dobrych restauracjach, jak na przykład restauracja Gold Sushi można również spróbować tych przepysznych dań, które opierają się na sekretach kuchni japońskiej.